Ambulanta. Salvare
Bdul Carol I (Copou)  Iasi, ROMANIA !
Spitalul Clinic CF Iasi. Impreuna pentru sanatate!
Compartimentul de prevenire infectii nosocomiale. In atentia pacientilor !  Ce trebuie  sa faca un pacient ca sa nu contracteze  o infectie nosocomiala în spital ?       
Infectiile  Nosocomiale (intraspitalicesti) sunt acele infectii care pot sa apara pe parcursul spitalizarii si se supraadauga bolii pentru care pacientul s-a internat. Acestea pot sa fie în legatura cu deficiente de igiena, sterilizare, manevre  sau îngrijiri medicale.
Infectiile Nosocomiale sunt infectii, în general, virale sau bacteriene pentru care pacientul necesita  tratament  suplimentar (antibiotice) si  prelungirea duratei de spitalizare.
Pentru informatii detaliate privind infectiile Nosocomiale va rugam sa deschideti documentele prezente mai jos. Va multumim!
Educatia sanitara
CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE INFECTII INTRASPITALICESTI?
ÎN ATENTIA PACIENTILOR ! Regulament
Ce trebuie  sa faca un pacient ca sa nu contracteze o infectie nosocomiala în spital ?
Personalul medical de la Compartimentul de Prevenire Infectii Nosocomiale supravegheaza conditiile de igiena spitaliceasca, dezinfectia si sterilizarea în scopul  prevenirii infectiilor nosocomiale (intraspitalicesti).
In curind:
IN ATENTIA ASISTENTILOR MEDICALI - CURS DE FORMARE CONTINUA
Personalul medical de la Compartimentul de Prevenire Infectii Nosocomiale supravegheaza conditiile de igiena spitaliceasca, dezinfectia si sterilizarea în scopul  prevenirii infectiilor nosocomiale (intraspitalicesti).
Infectiile  Nosocomiale (intraspitalicesti) sunt acele boli care pot sa apara pe parcursul spitalizarii si se supraadauga bolii pentru care pacientul s-a internat. Acestea pot sa fie în legatura cu deficiente de igiena, sterilizare, manevre  sau îngrijiri medicale dar si daca pacientul nu respecta Regulamentul de salon sau de ordine interioara.
Infectiile Nosocomiale  sunt afectiuni cel mai adesea virale dar si bacteriene pentru care pacientul va necesita  tratament  suplimentar (de obicei antibiotice) si  prelungirea duratei  de spitalizare.
Infectiile nosocomiale se pot manifesta si dupa externarea din spital.
Pacientul care se stie ca are o viroza sau orice alta infectie, daca este posibil, sa amâne internarea !
Daca internarea este absolut necesara, este bine sa informeze medicul curant!  Daca  se stie purtator de un agent microbian sa informeze medicul!
Pe timpul spitalizarii va respecta regulamentul intern de salon, indicatiile medicului si recomadarile personalului!
Pacientii nu au voie sa paraseasca spitalul în tinuta de salon, la cumparaturi, sa se plimbe pe strada, sau la cafea, întru-cât este expus  contractarii unor viroze! Pijamaua nu este o tinuta decenta pentru exterior!
La consultatiile interclinice va  evita aglomerarea cu alti pacienti,  fie internati, fie  particulari si va respecta programarea!
Spalarea frecventa a mâinilor este cel mai eficient mod de a preveni infectiile nosocomiale: la intrarea si iesirea din salon; dupa folosirea grupului sanitar, înainte si dupa masa, dupa diverse activitati,etc.
Însotitorii  sau vizitatorii pacientilor nu au voie sa se aseze pe paturile bolnavilor.
Va folosi batista ori de cate ori este nevoie (tuse, stranut)!
Pacientii au indicatia sa faca baie (dus) în fiecare zi, cu o seara înainte de operatie, în dimineata zilei de operatie; baia este partiala si efectuata de personal numai daca pacientul este imobilizat la pat.
Pacientul operat va respecta indicatiile personalului în legatura cu instructiunile de protejare a perfuziilor, pansamentelor si modul de  purtare a sondelor, tuburilor de dren, etc.
Imediat ce constata ca a intervenit o schimbare în starea de boala, va informa imediat persoanlul medical: febra, diaree, dureri de orice tip, etc.

DE CE TREBUIE SA NE VACCINAM PENTRU GRIPA? - 10 MOTIVE